Vyzbieranie odpadu Revúca – Poprad

Vyzbieranie odpadu Revúca – Poprad

Roland a Ján sa rozhodli v júni 2019 a na ceste medzi Popradom a Revúcou vyzbierali 500 kíl odpadu. Na ceste dlhej 66 kilometrov to išlo pomaly. Trvalo to 4 víkendy a hoci museli vynechať veľké skládky na horskom prechode Vernár – Pusté Pole, ktorý bol extrémne znečistený, projekt zaujal aj médiá a napísali o nich do 4 online magazínov Revúca24, Rožňava24, Poprad24, Dobré noviny a online médium Televízie Markíza TV Noviny. Na záver sa ozvala ešte TV JOJ, do ktorej sa dostala reportáž vysielaná dňa 9.6.2019.

Aj napriek snahe upozorniť vodičov aby nevyhadzovali odpadky z okien áut sa situácia vrátila takmer do pôvodného stavu. Ako sa ukazuje, zmena myslenia a kultúry trvá dlhšie a je potrebných viac takýchto aktivít.

Napriek tomu b aktivitách nepoľavujeme a cestu sme celú vyzbierali ešte raz na horskom prechode Vernár. Pomohli nám v tom domáci vernárčania a prišlo nás až 16 ľudí.

Klimatické zmeny, otepľovanie planéty. Vysošovanie pôdy a amorovanie vody mikroplastami. Všetko so všetkým je prepojené A myslíme si, že to, ako sa správame ku prírode nas odzrkadľuje. Podobne sa budeme správať ku svojim blízkym, ku známym aj neznámým, ku inštitúciám. Jednoducho, takí sme. Preto, ak vyhadzujem odpad z okna auta, hovorím o sebe, aký som prázdny, povrchný a neúctivý k okoliu.

Slovensko bude musieť prejsť ešte dlhú cestu, aby sa dostalo na úroveň západnej európy. A toto je len jedna súčasť celého spoločenského rastu. Aktuálne to nevnímame pálčivo. Pamätám si 90 roky, ako bolo bežné páliť pneumatiky. Tak sa to „robilo“ za socializmu a nikto to neriešil. Prešli sme ku cesty v ekologickom uvažovaní, ale ešte je dlhá časť pred nami. Všetky plasty, ktoré sú vyhodené v prírode, sa nám jedného dňa vrátia na stôl. Rozpadnú sa na mikročastice, mikroplasty. Vsiaknu do podzemných vôd a po generáciách sa objavia v zdrojoch poslednej pitnej vody

reportáž Noviny TV JOJ. autor: M. Molčanová

Na ceste medzi Popradom a Revúcou vyzbierali 500 kíl odpadu. Ján a Roland chcú motivovať aj iných:

https://www.dobrenoviny.sk/c/164455/jan-a-roland-vyzbierali-okolo-500-kilogramov-medzi-popradom-a-revucou-ich-cinnostou-motivuju-aj-ostatnych-

Obdivuhodný čin Jána a Rolanda: Vyčistili okolie cesty z Popradu až do Revúcej:

https://poprad.dnes24.sk/obdivuhodny-cin-jana-a-rolanda-vycistili-okolie-cesty-z-popradu-az-do-revucej-331975